Átalakul a Tungsram Kisvárdán – repülőgépiparba száll be

Már nem készítenek hagyományos izzókat Kisvárdán. Becsatlakozik azonban egy új céggel a repülőgépiparba a Tungsram-csoport.

Leállt a Tungsram-csoport a hagyományos izzók gyártásával Kisvárdán. A munkavállalók közül többen az Aero Space Power Kft-ben dolgoznak tovább, miután 276 munkavállalót elküldött a csoport, hogy meg tudja őrizni versenyképességét – írta meg a szon.hu.
 
A Tungsram Aero Space Power Kft. többségi tulajdonosa az anyacég, a Tungsram, de nem izzógyártással, hanem repülőgép hajtómű-alkatrészek javításával és karbantartásával foglalkoznak. A vállalatcsoporton belül a cég budapesti székhellyel alakult meg, telephelye Kisvárdán van 125 dolgozóval. 2021 végén alapították 2 milliárdos alaptőkével – tudatta a szon.hu.
 
Az új cég gyorsan növekvő divízió a Tungsram Csoport számára. A repülési és energiaágazatnak nyújt MRO, azaz maintenance, repair, overhaul (magyarul légiközlekedési karbantartás és nagyjavítás) szolgáltatásokat.
 
Átalakul a Tungsram Kisvárdán – repülőgépiparba száll be
Átalakul a Tungsram Kisvárdán – repülőgépiparba száll be
 
Két egyéb terület is tartozik ide, karbatartás és alkatrészgyártás, ami az energiaiparhoz és a megújuló energiához kapcsolódik.
 
A vállalat jelenlegi partnerei a GE Aviation, GE Power, valamint a GE Renewable.
 
Kiemelendő, hogy a Tungsram Aero Space Power jelenleg az egyedüli, az európai és amerikai légügyi hatóságok (EASA és FFA) tanúsítványaival is rendelkező repülőgéphajtómű-alkatrészjavító a kisebb régióban.
 
A kisvárdai üzem hazánk keleti részén a hegesztés regionális kiválósági központja lehet.
 
A cég új profilja tehát Magyarország és a régió számára is hasznos lesz, az itt végzett tevékenységek magas hozzáadott értékkel bírnak.
 
Mi több, következő céljuk a CAAC kínai légiközlekedési jatóság tanúsítványának megszerzése – tudatta a szon.hu.
 
B.A.