Durva vesztegetés miatt tartóztatnának le egy nyíregyházi férfit

Több mint 800 millió forintos vesztegetési pénzt fogadott el egy nyíregyházi vállalkozó, s ezzel saját cégét csaknem 2 milliárd forinttal károsította meg – letartóztatását a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a napokban kezdeményezte.

Csúnya vesztegetési ügy Nyíregyházán: egy vállalkozó letartóztatását helyezte kilátásba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, miután a megalapozott gyanú szerint több mint 800 millió forintos vesztegetési pénzt fogadott el, s ezzel saját cégét is megkárosította, közel 2 milliárd forinttal – írta meg a szon.hu.
 
A gyanú alapján a férfi cége 2018-at megelőzően nagy mennyiségben készített mezőgazdaságban használatos terméket – ennek egy részét azonban az ő utasítására selejtesnek minősítették. Azt alacsonyabb áron értékesítették a kereskedőknek.
 
Az egyik ilyen kereskedő cég azonban szintén a vállalkozó érdekeltsége volt. A kereskedők a terméket ezután piaci, vagy ahhoz hasonló áron adták el a vevőknek – tudatta a szon.hu.
 
Kezdeményezték a vállalkozó letartóztatását Nyíregyházán
Kezdeményezték a vállalkozó letartóztatását Nyíregyházán
 
A vállalkozó ugyanakkor megegyezett az egyik cég vezetőjével, hogy bár a termék nem selejtes, akként fogja eladni neki, s ő azt tovább értékesítheti a végfelhasználóknak – az így befolyó vételár egy részét pedig készpénzben visszaadja a férfinak. Az évek során a módszerrel több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át a vállalkozó üzletfelétől – írta meg a szon.hu.
 
A bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés, s az ügyészség azért kezdeményezte a letartóztatást, mert lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezve megszökne, illetve befolyásolná a vallomástétel kapcsén a vele munkakapcsolatban állókat.
 
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján a gyanúsított vállalkozó ellen már más, hasonló vesztegetés elfogadásának bűntette miatt is zajlik büntetőeljárás, s az már a tárgxalás szakaszába lépett a Nyíregyházi Törvényszéken – tudatta a szon.hu.
 
B.A.