Egy év múlva nyithat meg a Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum

Látványosan épül a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola mellett a Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum Nyíregyházán. Az épület várhatóan 2022 tavaszán nyithat meg.

Az alapkőletétel már 2020. október 2-án megtörtént – azóta látványosan épül a Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum a szabolcsi megyeszékhelyen.
 
A csaknem másfél milliárd forintos beruházás az egykori Salzmann-telken, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola szomszédságában valósul meg, nyitását 2022 pünkösdjére tervezik – írta meg a nyiregyhaza.hu.
 
A többfunkciós épületben könyvtár, kiállítótér, tanulmányi ház és restaurátorműhely is lesz majd, de természetesen helyet ad a hazai görögkatolikus egyház elmúlt 400 évét bemutató kincseknek is.
 
2021 májusára teljes magasságában megmutatkozik majd a leendő múzeum
2021 májusára teljes magasságában megmutatkozik majd a leendő múzeum
 
2021 májusára várhatóan elkészül a teljes magassága. Négyemeletes központi tér és két, kétszintes oldalszárny alkotja majd a leendő múzeumot.
 
A múzeumi részt és a nyitott közösségi teret a földszinten alakítanák ki – tudatta dr. Szabó Irén, az épülő múzeum szakmai vezetője.
 
A műszaki átadás 2022 januárjában lesz, ezt követik a javítások, változtatások, majd a belső tér berendezése. Az épületet Balázs Mihály, Ybl-díjas építész és társa, Török Dávid tervezte – írta meg a nyiregyhaza.hu.
 
Fotó: Szarka Lajos
 
B.A.