Érdekes, új munkát keresel? Add a hangod szinkronizáláshoz!

A szinkronszínészet egy izgalmas új lehetőség, hogy kipróbáld a színészi képességeidet anélkül, hogy színpadra lépnél. Emellett remek mellékkereset is lehet, ami otthonról végezhető. Mutatjuk, hogyan!

 

Solecki Janka, Galambos Péter, Zámbori Soma – milliószor hallott nevek olyanok számára is, akik ritkán járnak színházba. Nem csoda, hiszen a legnépszerűbb magyar szinkronhangokat is ők adják, így számtalan film felvezetőjében hallhattad az emblematikus „magyar hangok” felvezető frázis után. Milyen izgalmas is lenne, ha egyszer a te hangodat is így mondanák be egy film előtt, de hát mindez csak álom – vagy mégsem?

Ma már nem kell, hogy álom maradjon! Ma már lehetőség van arra is, hogy színitanoda vagy Színművészeti Főiskola elvégzése nélkül adhasd a hangodat, kipróbáld a képességeidet a szinkronizálás, vagy narrálás területén és egy szinkronstúdióval dolgozz. Mi változott ennyire?

Digitális világ

Soha nem került még annyi digitális tartalom forgalomba, mint manapság. Ide tartoznak a filmek mellett a tévéreklámok, online oktatóanyagok, promóciós videók is, csak hogy néhányat említsünk. Míg egy kasszasiker nagy film szinkronizálása azért valószínűleg sokáig csak álom marad, a kisebb anyagok, reklámfilmek narrálása annál inkább elérhető szinte bárki számára, akinek megvannak az adottságai és a kitartása, hogy betörjön erre a piacra.

Sok digitális marketinggel és videók gyártásával foglalkozó cég dolgozik hang adatbankokkal, ahonnan egy rögzített hangminta alapján választanak a kliensük részére megfelelő hangot egy videós tartalom legyártásához. Ez lehet reklámfilm, de olyan oktató célú, vagy promóciós videó is, amit például cégek készítenek akár saját termékükről, szolgáltatásukról, akár pedig a munkatársaiknak belső képzésekre. Sokszor videójátékokhoz, animációhoz vagy akár telefonközpontok menürendszeréhez keresnek hangokat.

A nagy mozifilmek szinkronizálásáig hosszú az út, de reklámfilmekhez sok friss hangot keresnek

 A digitális piac tehát óriási és friss hangokra mindig szükség van, hiszen sokan keresnek semleges, még ismeretlen hangokat, amiket még nem kötünk sem filmszerephez, sem más meghatározó csatornához.

Hogyan lehetsz szinkronszínész? 

Ha komolyan érdekel ez a pálya, akkor érdemes rákészülnöd és képezned magad, mert hosszú az út, míg a tévéképernyőre felkerülhet a neved a szinkronhangok közé. Természetesen a színitanodákban alapból foglalkoznak a hangok képzésével és beszédtechnikával, így ez mindig egy jó kiindulási pont. Ma már vannak azonban olyan stúdiók is, amik képzik a jövő szinkronhangjait és munkát is biztosítanak a számukra. 

A képzések alatt megtanulsz bánni a hangoddal, megismerkedsz a műfajok szerinti különlegességekkel és akcentusokkal, hogy hitelesebben tudd a hangodat a megfelelő szerephez alakítani. Néhány hónap alatt már a hangszigetelt stúdió mikrofonja mögött találhatod magad, miközben életre keltesz egy reklámfilmet vagy akár rajzfilmfigurát.

Hogyan kezdj neki?

Keress szinkron oktatással foglalkozó képzést, aztán készíts egy rövid portfóliót néhány hangfelvétellel. Ismerkedj meg a legalapvetőbb hangfelvevő szoftverekkel, mert ez elengedhetetlen, hogy otthonról is tudj feladatot vállalni.

Regisztrálj néhány szinkronhangokkal foglalkozó stúdiónál vagy ügynökségnél, és építsd a kapcsolatrendszeredet nem csupán ügynökségekkel, hanem videós tartalmakat gyártó cégekkel és emberekkel, mert ők lesznek azok, akik megtalálnak majd egy-egy munkára.