Hogyan válasszunk melltartót?

A megfelelő melltartó kiválasztása sosem egyszerű feladat. Valószínűleg minden nő szembesült már azzal a helyzettel, amikor adott a tökéletes anyag, a tökéletes minta és a tökéletes fazon – három különböző darabon.

A választás tehát nem egyszerű, és bár ma már jellemző, hogy a legtöbb gyártó odafigyel arra, hogy a fenti három tényezőt szinte minden kombinációban kínálja a vásárlóinak, néha szükség van a kompromisszumokra. Ebben pedig sokat segít, ha nem véletlenszerűen válogatunk, hanem tudatosan hozzuk meg a döntéseinket.

Egy jól összeválogatott ruhatár fontos részét képezik a fehérneműk – ezek azok a darabok, amelyek egész nap közvetlenül érintkeznek a test legérzékenyebb pontjaival, így egyáltalán nem mindegy az anyag és a fazon sem. Annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb megoldás mellett dönthessünk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik fazont milyen adottságokhoz tervezték.  Ez ugyanis a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hiszen az egész napos komfortérzet múlhat rajta. 

Ugyanakkor fontos, hogy nem kőbe vésett szabályokról beszélünk, sokkal inkább ajánlásokról, amiket mindenkinek magának kell mérlegelnie; ha egy fazon nem a legoptimálisabb az adott mellmérethez- vagy formához, attól még nem lesz feltétlenül kényelmetlen. Szerencsére a bevezetőben említett kompromisszumokra egyre ritkábban kényszerülünk, hiszen például a Tchibo webáruház kínálatában is számtalan kombinációt találunk anyagból, fazonból és mintából egyaránt, így a komfortérzetet leginkább biztosító fazont jó eséllyel találjuk majd meg a legszimpatikusabb összeállításban!

Minden helyzetben magabiztosan

Akár kicsi, akár nagy amit a természettől kaptunk, okosan választott melltartóval sokat tehetünk annak érdekében, hogy tuningoljuk az önbizalmunkat és magabiztosan jelenhessünk meg. Kisebb mellek esetén a push-up fazonú melltartók segíthetnek, míg a nagyobb méretű mellek esetén a kicsinyítő melltartók jelenthetik a megoldást. A push-up melltartók általában merevítővel készülnek, és olyan szivacsbetéttel, amely szép dekoltázst formáz, azonban jó, ha tudjuk, hogy ezek sem varázsszerek. Igazán kis mellek esetén nem lesz látványos a hatásuk, míg eltérő méretű mellek esetén akár kényelmetlen is lehet a viselésük. 

Velük szemben a kicsinyítő melltartók a skála túloldalán lévő hölgyeknek szólnak, akik épp azzal küzdenek, hogy a túl nagy méretű mellek megnehezítik bizonyos típusú ruhák viselését. Ezek elsődleges célja az, hogy elkerülhető legyen általuk az elöl gombos ingek kellemetlen „szétállása”. Ennek érdekében a mell nagy részét befedik, és átrendezik a domborodását – természetesen a lehető legkényelmesebb módon. Ehhez sok esetben vastagabb, akár párnázott pántokkal is hozzájárulnak, hiszen a nagyobb súly miatt egy szimpla, vékony pánt könnyedén bevágna, emellett a hátsó kapcsos zárórész vastagsága is sok esetben a kosármérettel arányosan vastagodik, hogy semmiképp ne kelljen lemondani a kényelemről.

Különleges ruhákhoz különleges melltartók

Rengeteg olyan ruha van, ami önmagában is kihívás elé állítja a viselőjét a melltartóválasztás tekintetében: aszimmetrikus vagy épp pánt nélküli felsők, illetve mély dekoltázs elöl vagy hátul – vagy akár mindkét oldalon. Az ilyen ruhák, felsők esetén bizony különleges melltartókra van szükség, ha szeretnénk elrejteni a pántokat, de szerencsére a tervezők igyekeznek több lehetőséggel is szolgálni. 

A különféle variálható melltartók esetén mind a felső, mind a hátsó pántokat átrendezhetjük az aktuális felsőruházat igényei szerint, olyan módon, hogy mégis megkapjuk a megfelelő tartást és takarást, de egyszerűbb esetben egy sima pánt nélküli melltartó is elegendő lehet – ezeknél általában vékony szilikoncsík található a felső részen, hogy biztosan ne csússzanak le. A hátul igazán mélyen kivágott ruhákhoz pedig már lehet olyan szilikon melltartókat kapni, amelyek csak elöl fednek, és anyagukból fakadóan maradnak a helyükön. Ezek azonban nagyobb mell esetén nem biztosítanak elegendő tartást, így nem feltétlenül jelentenek kényelmes viseletet.

Sportos, laza & kényelmes

Egyre többen vannak, akik úgy érzik, hogy mindenképpen szeretnék elkerülni a melltartók viselésével járó kellemetlenségeket, és ezért kifejezetten a sportosabb fazonok mellett döntenek – főleg akkor, ha amúgy is az ilyen megjelenést részesítik előnyben a mindennapokban. A különféle sportmelltartók elsődleges célja, hogy sportolás közben biztosítsák a megfelelő tartást, de ezek között is található olyan darab, ami alkalmas lehet mindennapi viseletnek.

Ha viszont csak a fazont szeretnénk megtartani, akkor is rengeteg lehetőségünk van, hiszen például a seamless fazonok igazán hasonlítanak a sportmelltartókhoz. Általában semmilyen szivacsbetét nem található bennük, így lényegében csak takarnak és minimális tartást biztosítanak, miközben a viselésük semmilyen kényelmetlenséggel nem jár.

A „középutas” megoldást a merevítő nélküli, puha kosaras melltartók jelentik – ezekben általában található egy vékony szivacsbetét és a kosarak is lehetnek előformázottak, így valóban az arany középutat jelentik a merevítős, szivacsbetétes és a teljesen egyszerű, sportos darabok között.

Trendszínek & praktikum

A trendek a fehérneműket sem „kímélik”, hiszen évszakról évszakra új színek diktálják a tempót. Érdemes okosan válogatni közülük, hiszen az alapszíneket nem véletlenül hívják így – és bár nem muszáj a fekete-fehér tengelyen mozogni, az mégis jó hozzáállás lehet, hogy legyen egy-egy sötét és világos színű darab a fehérneműs fiókban – lehetőleg olyan pántmegoldással, ami a leggyakrabban jön jól. Ha az alapdarabok megvannak, akkor pedig mindenki ízlése és a pénztárcája lehetőségei mentén bővítheti tovább a melltartói listáját.