Melyik járműkategóriába tartozik az autóm?

Érdemes utána járni, hogy melyik kategóriába tartozik egy-egy személyautó, ugyanis az autópálya matricák tekintetében vannak különbségek. A D1 és D2 kategória is személyautót jelent, de melyik-melyik?

 

Akár új, akár használt autót vásárolunk, jó ha tudjuk, hogy milyen technikai paraméterekkel rendelkezik az autó. Természetesen azt kapásból meg tudjuk mondani, hogy 5 vagy 7 üléses-e, de azt, hogy mekkora az össztömege, azt nem biztos, hogy tudjuk fejből. A forgalmi engedély azonban segítségünkre lesz. Nézzük meg, hogy mekkora az autónk össztömege.

A D1 és a D2 járműkategória

 

A járműkategóriák alatt a D1, D2, B2 és U kategóriákat értjük.

 

A D1 kategóriába tartozik minden maximum 3,5 tonna össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija vagy utánfutója. A motorkerékpárok a D1m jelzésű járműkategóriában vannak.

 

A D2 kategóriába tartozik minden olyan jármű, amiben 7-nél több személy utazhat, de az össztömeg maximum 3,5 tonna. Tehát ez például a kisbuszok kategóriája, valamint a kisteherautók és a lakóautók is D2 kategóriába tartoznak.

 

A B2 kategóriába a buszok tartoznak. Az U kategória a vontatmányok kategóriája.

 

A kisbuszok 7-nél több utassal a D2 kategóriába tartoznak

 

A D2 kategóriájú matricával spórolni is lehet

 

A D2-es járművekre vonatkozó autópálya matricájának ára alapból duplája a D1-es járművekének. Ez alól kivételt jelent az éves matrica ára, ugyanis az a D1 és a D2 kategória esetében is 42 980 Ft. Ezért, ha van egy kisbuszunk, amire egy évben legalább 5x vennénk havi matricát, már megéri éveset vásárolni helyette.

 

Ha például a nyári, fesztivál időszakban fuvarozunk zenekarokat vagy nyaralni vágyókat akárcsak júniustól augusztusig, télen pedig januártól márciusig - már megéri az éves matricát választani a sok havi vagy 10 napos matrica helyett.

 

Az autópálya matricák ára 2020-ban

 

A leggyakrabban vásárolt autópálya matricák a D1 és a D2 kategóriába tartoznak. A D1 kategóriában a 10 napos (heti) matrica ára 3 500 Ft, a havi 4 780 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 5 000 Ft. Ezekre az összegekre még egy tranzakciós költség kerül felszámításra a fizetéskor.

 

D2 kategóriában az árak így alakulnak: 10 napos (heti) matrica ára 7 000 Ft, a havi 9 560 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 10 000 Ft. Ezekre az összegekre is jön még egy tranzakciós költség.