Nyíregyháza közgyűlés: a 2013-as költségvetés hitelfelvétel és működési hiány nélküli

Februári ülésén Nyíregyháza Megyei Jogú Város testülete az idei költségvetést is megtárgyalta, és 15:4 arányban, két tartózkodással elfogadta.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város


A nyíregyházi költségvetés főösszege 35,5 milliárd forint, ami 3,8 milliárd forinttal kevesebb a 2012-es eredeti előirányzathoz képest. Az önkormányzat működési hiányt nem tervezett, a felhalmozási hiány összege csaknem 4,1 milliárd forint.

Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) az ülésen kiemelte: a városnak sikerült maga mögött hagynia azokat az adósságokat, amelyekkel 2010-ben kellett szembesülnie. Az idén jelentős változás, hogy az önkormányzat által korábban ellátott feladatok jelentős részét az állam közvetlenül biztosítja, az önkormányzatok a helyi feladatok szervezését végzik.

A bevételi oldalon - szintén a forrásszabályozás megváltozása miatt - illetékbevétellel nem számolhat az önkormányzat, a beszedett adók tekintetében az előző évhez képest növekedést prognosztizál a büdzsé. Hitelek törlesztésére 746 millió forintot fordít az idén az önkormányzat.


MTI/MCOnet