Telekválasztás okosan

Erős a trend, hogy a fővárosból vidékre költöznek az emberek megunva a város nyüzsgését. Az álom otthon azonban sokszor még nem létezik, így építkezni kezdenek, ehhez viszont telek kell. De milyen?

 

Sokszor hosszas kutatásba telik, hogy magát a települést, vagy földrajzi lokációt megtaláljuk, ahol kényelmesen érezzük majd magunkat. Hosszú távú döntést hozunk, ezért szánjunk rá kellő időt, hogy átgondoljuk, merre indulunk el.

Ha megtaláltuk a szívünknek kedves vidéket, még mindig hátra van a megfelelő eladó telek kiválasztása, ami cseppet sem egyszerű feladat. Hoztunk néhány fontos szempontot, amit mindenképpen mérlegeljünk, mielőtt elköteleződünk egy földterület, vagy építési telek megvásárlása mellett.

Művelési ág besorolása

Egy földterülettel való ismerkedés során a legelső és legfontosabb kérdés, hogy milyen művelési ág besorolása van. Hiába van rögtön a város szélén a telek és néz ki úgy, mint bármelyik másik körülötte, előfordulhat, hogy jogi okok miatt számunkra értéktelen, mert olyan művelési ág besorolása van, amire nem építkezhetünk, vagy csak nagyon korlátolt mértékben. Ilyen például a mezőgazdasági földekre vonatkozó korlátozás, ahol a művelési ág megváltoztatása igen hosszadalmas és költséges lehet – ha egyáltalán megtehetjük.

A művelési ági besorolásról a tulajdoni lap kikérésével tudunk tájékozódni akár anélkül, hogy a tulajdonost erről tájékoztatnánk. Egyszerűen nem közhiteles tulajdoni lapot kell lehívni az elektronikus Földhivatali regiszterből. Ennek költsége minimális, de sok fejfájást megspórolhat.

Beépíthetőség

A következő tényező, ami kizárhatja a szimpatikusnak talált telket a vásárlásból a beépíthetőség mértéke, ami szorosan összefügg a művelési ággal. Ellenőrizzük az aktuális szabályokat a telekre vonatkozóan és mérlegeljük, hogy a telekre rakható maximális méretű felépítmény megfelel-e annak az alapterületnek, amire az új otthonunknál gondoltunk. 

Mérlegeljük a kert és ház méretének arányát, néha a kevesebb több, ezért legyünk rugalmasabbak, ha az egyébként szimpatikus telek határeset a beépíthetőség miatt. 

Előfordulhat, hogy meg kell változtatni egy telek művelési ág besorolását, hogy építkezhessünk rá

Közművesítés

Ha tudjuk, hogy az alapvető céljainknak megfelelhet a telek, nézzük meg a közművesítést. Ide tartozik a csatorna és vízellátás mellett a villany és a gáz is. Ha ezek valamelyike nem adott, akkor tájékozódjunk, hogy milyen lehetőségeink vannak pótolni: például be lehet-e kötni egyáltalán ivóvíz- és csatornahálózatba az ingatlant, vagy csak fúrt kutat és emésztőgödrös szennyvízelvezetést tudunk alkalmazni. 

A villany- és gáz bekötéséhez keressük meg a szolgáltatókat és tájékozódjunk, hogy van-e hálózatfejlesztés tervbe véve. Ha nem, akkor milyen költségei vannak a villany és gáz ellátás megszervezésének.

Ezek közül akár bármelyik megvétózhatja a telekvásárlást, ezért járjunk el igen körültekintően.

Közlekedés

Ha az alap szükségletek adottak, akkor ellenőrizzük a környéken a közlekedési lehetőségeket. Lehet, hogy nekünk könnyű autóval eljutni bárhová a napi ügyek intézéséhez, de gondoljunk arra, mit teszünk autó nélkül, vagy éppen a gyerekeink hogyan jutnak el iskolába. 

Annak is érdemes utánajárni, hogy a környéken terveznek-e fejlesztéseket akár közlekedési hálózat, akár közútrendszer tekintetében. Amennyiben belterületen helyezkedik el az ingatlan, alaposan nézzük meg, hogy merre lehetséges kialakítani az utcafrontot, azaz az utcára való kijutást. 

Környék

Mikor mindezeket ellenőriztük, még épp csak elérünk a környék megvizsgálásához. Tájékozódjunk róla, hogy nem folyik-e valamilyen olyan ipari tevékenység a környéken, ami káros lehet az egészségre.

Amennyiben belterületen helyezkedik el az ingatlan, nézzük meg alaposan a szomszédokat is, de ne csak az utcában, hanem legalább öt-hét utcára a telek körül. Ha úgy találjuk, hogy a környék nem elég rendezett, akkor inkább folytassuk a keresést, hiszen hosszú távra fogunk itt berendezkedni.

Ha mindezen túl vagyunk, a végén érdemes még egy építész szakemberrel egyeztetni, mielőtt a végső aláírás a vételi szerződésre kerül. Lehet még néhány olyan praktikus szempont, ami segíti, hogy jó döntést hozzunk.