Újabb lehetőség a nemzetközi pénzküldés piacán

Lássuk, milyen új opciókkal számolhatunk, ha a legelőnyösebben utalnánk egyik számláról a másikra devizát, például a fizetésünket egyik országból a másikba valamilyen célból. 

 

Nem kötelező többé a devizaszámla 

 

Ma már a pénzküldési lehetőségek megléte természetes a számunkra, de ez nem volt mindig így. Sok évvel ezelőtt, mielőtt az úgynevezett fintech cégek megjelentek, komoly plusz költséget okozott, ha átváltással utaltunk összegeket, esetleg egyik országból a másikba küldtünk volna pénzt. 

Egy devizaszámla fenntartása, a deviza utalása banki módszerekkel elég költséges - bár ma már ezek a pénzintézetek is igyekeznek idomulni a konkurenciához -, mivel a bank ezt nem alapszolgáltatásként kezeli, és tetemes díjat számít fel érte.

Köztudott az is, hogy a banki pénzváltás nem középárfolyamon történik, azaz nem jár jól vele az ügyfél. 

 

A bankokat is szabályozta az Unió

 

Szerencsére a kereslet megteremtette a kínálatot, és ma már számos pénzküldő cég létezik, amelyek garantálják a középárfolyamot, azaz a legjobb váltási rátát. 

Ezek a cégek - például az úttörő TransferWise, vagy a WorldRemit -i igen baráti árat kérnek a pénz küldésért, illetve váltásért. 

A bankok magas díjszabásával szemben az EU is fellépett: 2019 december 15-e óta az euro nemben zajló, határon átnyúló utalásoknak nem lehet bármilyen a díjazása. Arányosnak kell lenni a belföldi, hasonló szolgáltatások díjszabásával. 

A banki pénzváltás azonban nem lett szabályozva e téren, így ez még mindig nem versenyzik a pénzküldő cégek árfolyamaival.

 

Akár a külföldi tandíj átutalására is jók ezek a lehetőségek

 

Revolut, Viber, Curve és sok más

 

A piacot felfedezte a Viber is, és ezen a csatornán már nemcsak üzeneteket, hanem pénzt is küldhetünk a másik félnek. A pénzmosási törvények miatt megvan az ilyen formán küldhető összegek limitje, például havonta csak 125 000 forintot küldhetünk a bankkártyánk regisztrálásával (amennyiben a kártya kibocsátónak nincs egyéb korlátozása).

Pénzt küldhetünk 2020 eleje óta a Curve segítségével is, és nemcsak azoknak, akik a cég felhasználói. A Curve ügyfelek kiválaszthatják, melyik bankszámlájukra kérik a pénzt. 

A Curve applikáció egyfajta virtuális pénztárca, középárfolyamon vált, kártyájával díjmentesen vehetünk fel pénzt az ATM-ből. Itt fel nem sorolt előnyei miatt érdemes megismerkedni vele. A napi limit itt 500 GDP. Ezzel akár a rendkívül népszerű Revolut pénzküldő szolgáltatása is felváltható. 

És itt nincs vége - idén is számíthatunk rá, hogy a pénzküldő cégek szinte hónapról hónapra új szolgáltatással bővítik kínálatukat.