Varázsolj egy kis nyarat a télbe pikáns ázsiai ételekkel

Csempészd be a nyarat a hideg napokba! Készíts ételeket olyan fűszerekkel, melyek nem csak a lelkedet, a testedet is melegítik. Vannak ilyenek és ráadásul valóban varázslatossá teszik a hideg napokat!

 

A téli hideg ellen mindenki felveszi a meleg kabátot, pihepuha sálat és a szőrös csizmát. Ha egy kicsit tovább gondolod, akkor mi az, ami meleg és a téli hidegben rendszeresen eszedbe jut? Hát a forró italok: a tea, a forrócsoki és a mennyei forró levesek. Télen egy forró leves kihagyhatatlan fogás egy ebéd vagy akár vacsora alkalmával. 

 

A hagyományos húsleves mellett érdemes kipróbálni pár pikáns ázsiai receptet is. Bár igényel némi energiát az alapanyag beszerzés, néhány jellegzetes fűszerrel és alapanyaggal ínycsiklandó, egzotikus fogásokat készíthetsz. És nem is olyan bonyolult, mint gondolnád! 

 

Az egészséges életmódnak a mozgás mellett elengedhetetlen feltétele a megfelelő táplálkozás, ezt tudják Ázsiában is. Ezért esznek sok zöldséget, a levesekhez is nagy mennyiségben használják íze és vitamintartalma miatt. A húsos ételek mellé sokszor párolt zöldség a köret, na meg a szinte elmaradhatatlan rizs. A rizs egyébként nem csak japán „jellegzetesség” (ha a sushiról erre gondoltál volna), az ázsiai konyha mindenhol előszeretettel használja. 

 

Az ázsiai konyha nagyon jellegzetes és egzotikus fűszerekkel dolgozik

 

A vietnami konyha, indiai vagy thai ételek másik jellegzetessége a pikáns fűszerezés. Ami, ha már a téli átmelegítésről van szó, a hidegben bizony nekünk is jól jöhet. Nem kell feltétlenül elérhetetlennek tűnő egzotikus fűszerekkel főznöd ahhoz, hogy ázsiai stílusú ételeket készíts! Gyömbér, chili, koriander, római kömény ma már könnyedén elérhető a piacon vagy a szupermarketben, és ezek a fűszerek igazán melegítő hatásúak. Emellett jó, ha van otthon kókusztej vagy kókuszkrém, ugyanis sok finom curry (szaftos húsos, halas vagy zöldséges ragu) és leves készül kókusztejjel.



Az ázsiai zöldséges ételek otthon is könnyen elkészíthetők. Ha szeretnél te is kipróbálni egy melegítő ételt, amit ázsia ízei ihlettek, akkor íme egy recept, amellyel gyorsan finomat tudsz az asztalra tenni. 



Pikáns gombás csirkeragu

Hozzávalók 4 személyre:

500 g csirkemell

1 kis fej vöröshagyma apróra vágva

40 dkg gomba 

2-3 dl kókusztej konzerv (ami igazából kókuszkrém)

2 ek olaj

2 ek MAGGI Pikáns fűszerkeverék

1 bögre jázmin rizs

2 bögre víz

 

  1. Vágd kb 2 cm-es kockákra a csirkemellet 

  2. A hagymát és a gombát szeleteld fel.

  3. Serpenyőben forró olajon piríts meg a hagymát, és dobd rá a csirkemell kockákat.

  4. Amikor a csirkemell megpirult, add hozzá a gombát, várj amíg összeesik. Ekkor öntsd rá a kókuszkrémet és szórd bele a fűszerkeveréket is, pár percig hagyd rotyogni.

  5. Közben főzd meg a rizst: először egy szűrőben mosd le, majd tedd egy fazékba. Öntsd rá a vizet és sózd ízlés szerint. Forrald, ameddig a víz nagy részét magába szívja, majd takard le egy ronggyal és hagyd, hogy a rizsszemek teljesen magukba szívják a vizet.