Több ezer kocsányos tölggyel újítják a sóstói erdőt

Erdőfelújítás zajlott le Nyíregyháza-Sóstón: több ezer kocsányos tölgyfát ültetettek el a Nyírerdő Zrt. szakemberei újítás céljából.

Míg 2020 őszén fakitermelési munkákat hajtottak végre két területen, ahol az állomány idős volt, 2021 tavaszán pedig erdőújítást végeztek a Nyírerdő Zrt. szakemberei a sóstói erdőben – mivel az erdősítés csak a kitermelést követően, talaj-előkészítés után valósítható meg.

Lezajlott a fakitermelés, újítják fel az erdőt Sóstón

Lezajlott a fakitermelés, újítják fel az erdőt Sóstón

Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója elmondta, hogy a munkálatok során 26 ezer kocsányos tölgyet, valamint több ezer egyéb facsemetét ültettek el. Gépekkel és emberekkel egyaránt dolgoztak. Önkéntes faültetések és iskolás foglalkozások a járvány miatt idén nem lesznek – írta meg a nyiregyhaza.hu.

A szakemberek összesen 4 hektáron végeztek munkákat – a kocsányos tölgyfák jellemzik leginkább a sóstói erdőt, ezért elsősorban ezek kerültek a földbe. Rajtuk kívül 3500 vadkörtét, 2500 tatár juhart, 1700 gyertyánt, 1100 ezüst hársat, 1000 szilt ültettek, a szegélyekre pedig cserjesort. Ahhoz, hogy megvédjék őket az állatoktól, kerítést is kapnak a csemeték – tudatta a nyiregyhaza.hu.

B.A.