Az Agóra projekt egyik mérföldkövéhez érkeztünk

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere helyszíni szemlét tartott a Váci Mihály Kulturális Központ rekonstrukciós munkálatainál, egyúttal a helyére emelték az épület tetejének vázát képező új acélszerkezetet.

A KultúrSziget – AGÓRA Nyíregyháza című projekt megvalósításával megkezdődött a Váci Mihály Kulturális Központ teljes körű rekonstrukciója.

Európai Unió


A felújítás egy látványos eleméhez érkezett a napokban, ugyanis beemelésre került az épület tetejének vázát képező acélszerkezet. Az elemek összeszerelve 32 méter hosszúak, melyek május 26-án este érkeztek a helyszínre több kamion segítségével. Éjszaka és hajnalban a járdán és az úttesten került összeszerelésre a 2 db főtartó szerkezet, melyeknek egy darabja 3 elemből áll, a művelethez a Vay Ádám körút szélső sávjának és a Rendőrség Bujtos utcai épülete és a Szakszervezetek háza által közrefogott parkoló lezárása is szükséges. Az épület 2 db acél főtartó szerkezete egyenként 18 tonna súlyú, melyek egy 70 tonnás autódaru segítségével kerülnek elhelyezésre.  A hatalmas tartószerkezetekre azért van szükség, mert így biztosítható az épület felső szintjén kialakítandó multifunkcionális terem belmagassága, amely 8-10 m között lesz. A teremben lévő nézőtéri karzatot tartó acélszerkezet helyszínre szállítása pedig június 2-án este, beemelése június 3-án történik meg, hasonló módon.

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg, teljes költsége 2.046.546.570 Ft, melyhez az Önkormányzat 86,2 %-os, 1.764.308.863 Ft összegű támogatást nyert.

-csa-