Elkezdődhet a többmilliárdos szennyvízberuházás Nyíregyházán

Nagy várakozások után, a lakosság legnagyobb örömére a jelenlegi városvezetés elérte, hogy megkezdődjön az Európai Unió 80 százalékos támogatásával megvalósuló szennyvízberuházás csatornaépítése Nyíregyházán.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP)Az első ingatlant Nyíregyháza egyik külterületi városrészén, Manda-bokorban június 8-án rá is kötötték az új rendszerre. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester szerint a projekt nettó költségvetése 13,4 milliárd forint, amelyből a brüsszeli támogatás közel tízmilliárdot tesz ki.

Az önkormányzat 600 millió forint önrésszel, az érintett lakók - társulást létrehozva - mintegy 900 millió forinttal járulnak hozzá a költségekhez, kétmilliárdos forrást pedig a szolgáltató, a Nyírségvíz Zrt. biztosít.


A beruházás révén Nyíregyháza mellett megoldódik a szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony szennyvíz-elvezetése és tisztítása is, csak a szabolcsi megyeszékhelyen 22 városrész 215 utcáját érinti.

Mintegy 190 kilométer hosszúságú csatornarendszer épül, 98 modern szennyvíz-átemelővel. Ezzel szinte száz százalékos mértékű lesz a szennyvíz-hálózat kiépítettsége a 120 ezer lakosú nagyvárosban. Az építési munkálatok befejezésének határideje 2013 vége.MTI/MCOnet