Kétszázharminchat millió forintos beruházás zárult le Nyíregyházán

A NYÍRTÁVHŐ Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft.2012. szeptember  4-én tartotta meg  az Európai Unió által támogatott „Nyíregyháza távfűtési rendszerének rekonstrukciója -primer hőtávvezeték cseréje és szolgáltatói hőközpontok szétválasztása” című, KEOP-5.4.0. győztes pályázathoz kapcsolódó projektzáró rendezvényét.

Dr. Kovács Ferenc

A rendezvényen köszöntő beszédet tartott Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere, valamint Arday Balázs NYÍRTÁVHŐ Kft. ügyvezető igazgatója.

A NYÍRTÁVHŐ Kft. sikeres pályázata eredményeként mintegy kétszázharminchat millió forintos beruházás indult el, melynek első, Bethlen G. utcai üteme 2011-ben lezárult.

A második ütemben az Északi körút további szakaszain folytatódhattak a korszerűsítések, melyben az Északi krt. 26-48. és 52-58. számú épületek valamint az azokat ellátó hőközpontok primer bekötő vezetékei voltak érintettek.A projekt közvetett célja a távhőrendszer olyan korszerűsítése, amelynek révén a fogyasztók komfortosabb és energiatakarékosabb hőellátást kapnak, ezáltal csökken a nemzetgazdaság fosszilis energiahordozó felhasználása, importfüggősége.

A projekt közvetlen célja a szolgáltatói hőközpontok felszámolása, épületenkénti hőközpontok kialakítása, ezáltal a vezetéki és hőközponti hő- és villamosenergia veszteség, illetve felhasználás csökkentése, az épületenkénti szabályozhatóság megteremtésével egyúttal a lakóépületek fűtési és HMV célú hőfelhasználásának csökkentése volt. A projekt révén elért primer energiahordozó felhasználás megtakarítás 3493 GJ/év, mely a jelenlegi hőtermelői árakon 15,5 millió forintos költségmegtakarítást jelent évente.