Nyíregyháziak is segítenek a horvát földrengésnél

Megközelíthetetlen helyeken segítenek a károk felmérésében a nyíregyházi speciális mentők a Horvátországban bekövetkezett földrengés után.

Részt vesznek a 2020. december 29-én bekövetkezett horvát földrengés okozta károk felmérésében és enyhítésében a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület (KMSME) szakemberei és önkéntesei – tudatta a szon.hu.
 
Az érintett települések – Petrinja és Glina - között elterülő, hegyes és szórványosan lakott részeken sok a megközelíthetetlen épület, ezeknél végeznek kárenyhítési munkálatokat.
 
Olyan háznál is dolgoznak, ahová autóval nem lehet már eljutni, ezért az út utolsó szakaszán gyalogolnak – árulta el Vincellér Tibor, a speciális mentő egyesület vezetője.
 
Segítenek a megrongálódott házak helyreállításában a nyíregyházi speciális mentők
Segítenek a megrongálódott házak helyreállításában a nyíregyházi speciális mentők
 
A mentőcsapat 6 fővel indult el Horvátországba január 17-én – a magyar ADRA felajánlására és a horvát társszervezet felkérésére. A csoportban 4 ács és 2 ipari alpinista van, akik két, négykerékmeghajtású járművel keltek útra – írta meg a szon.hu.
 
Megvizsgálják a sérült lakóépületeket és színkódokkal osztályozzák őket, melyik lakható még. Vannak részben lakhatóak is, de mivel tél van, sok helyen a ledőlt kémény miatt ide sem térhetnek vissza az emberek, hiszen nem tudnak fűteni.
 
A nyíregyházi szakemberek leginkább ledőlt kéményeket állítanak helyre, károsodott tetőket fóliáznak, s ha van pótcserép, a cserepeket is helyrerakják.
 
A földrengés által leginkább sújtott területet szórványosan lakják, nincsenek jól kiépített utak – ezért azokat az ideiglenes lakókonténereket, amelyeket a lakók kaptak, nem mindig lehet eljuttatni a megrongálódott házak közelébe.
 
Vincellér Tibor elmondta: a környék egyébként is viszonylag szegény, s sokan kerültek kilátástalan helyzetbe – akadtak, akik a nyíregyházi mentőktől kaptak először segítséget, mert nem tudtak a házuk közelébe jutni. Sokan kénytelenek lakhatatlannak nyilvánított házukban lakni a tél közepén.
 
A magyar szakemberek január 24-ig vesznek részt a horvát földrengés kárenyhítő munkálataiban – adta hírül a szon.hu.
 
Fotó: KMSME
 
B.A.