Szabolcs megyében marad az ítélkezés

Amennyiben erre kerül a sor, a pert csupán a Nyíregyházi Törvényszéken indíthatja el egy megyében élő munkavállalóval szemben a munkáltató.

Megszűnnek március 31-ével a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, azaz a KMB-k. Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta, hogy a közigazgatása perekben április 1-től első fokon, regionális illetékességgel 8 törvényszék járhat el – ezek a fővárosi, Budapest környéki, debreceni, győri, miskolci, pécsi, szegedi és veszprémi, valamint a debreceni. Az utóbbihoz kell fordulni Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ügyeiben – tudatta a szon.hu.

Ami a közigazgatási bírósági ügyeket illeti, ezekben másodfokon, valamint felülvizsgálati eljárásban a Kúriának kell eljárnia.

A közigazgatási ügyek nagy része április elsejét követően a Debreceni Törvényszéken folytatódnak.

Ide kerülnek továbbá a társadalombiztosítási, szociális vagy gyermekvédelmi ellátással kapcsolatos perek, az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott ellátással vagy támogatással kapcsolatosak, ha a  munkavégzés helye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagjai, a hivatásos és szerződéses állományú katonák, a köztisztviselők, kormánytisztviselők jogviszonyát érintő perek – írta meg a szon.hu.

Munkaügyi perekben április 1-től a Nyíregyházi Törvényszék mint munkaügyi bíróság jár el első fokon. Érdemes tudni, hogy a munkáltató, mint felperes, csupán a Nyíregyházi Törvényszéken indíthatja meg a pert egy megyében élő dolgozóval szemben. Ha a munkavállaló Szabolcs megyében lakik, a nem Szabolcs-Szatmár-Beregben működő munkáltatót is perelheti itt – mondta el dr. Nyakó Zsuzsanna.

Ami a keresetek benyújtását illeti, a Nyíregyházi Törvényszéken folyamatban levő ügyekben a beadványokat 2020. március 31-éig a Nyíregyházi KMB-hez, ezután pedig az illetékes törvényszékhez, így Szabolcsban a Nyíregyházi Törvényszékhez lehet benyújtani – adta hírül a szon.hu.

Az ügyfeleket természetesen tájékoztatják arról, milyen változások érintik őket.

B.A.