Pályázati lehetőség hátrányos helyzetű települések vállalkozásai számára

Hátrányos helyzetű településeken és szabad vállalkozási zónákban működő cégek támogatására jelent meg társadalmi egyeztetésre a GINOP-1.2.9-20 azonosítójú pályázat. 

Ezúttal valóban csak a kisebb vállalkozásokat támogatják, középvállalkozások – jelen állás szerint – már nem indulhatnak.
 
A rendelkezésre álló keret 5 milliárd forint. Ebből a legalább 6 hónapja szabad vállalkozási zónákban működő cégek 2.000.000 – 10.000.000 forintra, míg az ugyanennyi ideje hátrányos helyzetű településeken működők 10.000.001 – 60.000.000 forintra pályázhatnak. Az igényelhető előleg 25%.

A kötelezően megvalósítandó új gépek és eszközök beszerzése mellett számos egyéb tevékenység, mint például
  • Ingatlan beruházás (építés, korszerűsítés, átalakítás, bővítés)
  • Információs technológia-fejlesztés
  • Képzés
  • Gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzése
  • Bérköltség-támogatás
is támogatható a megadott településeken. A listák megtalálhatóak a Blyxa Consulting Kft GINOP-1.2.9-20 pályázati összefoglalójában is (a Közép-magyarországi régió nem támogatott).

A lokáción kívül jogosultsági feltétel, hogy a támogatást igénylők rendelkeznek legalább egy lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel és az átlagos statisztikai állományi létszámuk legyen legalább 1 fő. Egyéni vállalkozók és mezőgazdasági termelők ebben a felhívásban nem indulhatnak.
 

kkvpalyazatok

A 2. számú mellékletben (hátrányos helyzetű települések) tevékenykedő vállalkozásoknak a pályázat benyújtása előtt meg kell szerezniük az IFKA szervezettől az előminősítést, valamint vállalniuk kell, hogy a projekt eredményeként legalább 1 fővel növelik az alkalmazotti létszámukat.

A szabad vállalkozási zónákban működő cégek számára az a leginkább szűktő feltétel, hogy csak akkor kaphatnak támogatást, ha korábban a GINOP-1, GINOP-2 és GINOP-3 prioritás pályázataiban még nem kaptak támogatást.

A tervezet szerint 800 pályázat lesz támogatott a hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása – GINOP-1.2.9-20 pályázat​i felívásban. A Blyxa Consulting Kft tanácsadója szerint ennél lényegesen nagyobb lesz az igény. Érdemes ezért egyrészt időben elkezdeni a felkészülést, másrészt megbízható pályázatíró céget választani az anyag elkészítésére, hasonló pályázati felhívás ugyanis ebben az EU-s ciklusban már nem várható.