Szabolcs megye: elítélték a polgármesteri hivatalt felgyújtó párost

Börtönt, illetve javítóintézetet szabott ki a Nyíregyházi Járási Ügyészség arra a két emberre, aki 2020 nyarán kirabolta az egyik szabolcsi település polgármesteri hivatalát, majd a könyvtárral együtt felgyújtotta azt.

Túl messzire mentek: többrendeli lopással vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a két embert, akik az egyik szabolcsi falu önkormányzatát rabolták ki – számítógépeket ellopva – 2020 júliusában, ám ez még nem volt elég, felgyújtották a polgármesteri hivatal épületét és a könyvtárat, hogy eltüntessék tettük nyomait – írta meg a szon.hu.
 
A két tettes egy 20 és egy 16 éves fiatal, a vádirat szerint az idősebb vette rá társát a bűncselekmény elkövetésére, amelyet egyik hajnalban hajtottak végre.
 
Lopott és tüzet okozott egy fiatal páros egy szabolcs megyei településen
Lopott és tüzet okozott egy fiatal páros egy szabolcs megyei településen
 
Egy órával a hivatal kirablása és felgyújtása után a könyvtárba is betörtek, ahonnan szintén számítógépeket és egyéb értékeket loptak, majd tüzet okoztak. A rongálás során csaknem ezer könyv vált a lángok martalékává, s a berendezési tárgyak is elégtek – tudatta a szon.hu.
 
A vádlottak a számítógépeket egy farakás közé rejtették, ezeket a rendőrség megtalálta és visszaadta tulajdonosuknak.
 
A könyvtárban több mint 2 millió-, a polgármesteri hivatalban több mint 3 millió forintos kár keletkezett.
 
Az ügyészség a vádiratban azt kérte, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerik tettüket, s nem kérik a tárgyalás megtartását, a felnőtt vádlottat 3 év börtönbüntetéssel, fiatalkorú társát pedig 2 év hat hónap javítóintézeti neveléssel sújtsák.
 
Az eljárást a Vásárosnaményi Járásbíróság folytatja majd le – írta meg a szon.hu.
 
B.A.