Szabolcs megye - Szennyezett a Szamos vize

Rózsaszínes a folyó vize – Csengernél február 18-án vettek mintát a Szamosból, amelyben az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja határérték felett volt.

A romániai hatóságok február 17-én jelezték hazánknak, hogy a Szamos felső szakaszán nehézfém került a folyóba egy bányameddőből.

Komlódtótfalun már elrendelték a másodfokú vízminőség-védelmi készültséget – a gátőrök pedig 18-án reggel meg is állapították, hogy a Szamos vize rózsaszínes lett – írta meg a szon.hu.

A vízmintákat jelenleg Debrecenben elemzik laboratóriumban – az eredmények alapján dolgozzák majd ki a szakemberek a védekezés módját.

Szabó Árpád, Komlódtótfalu polgármestere elmondta, egyelőre nem tudni, milyen nehézfémről van szó. A lakosság felháborodott, mivel az eset nem egyedi, nem olyan rég az áradással kommunális hulladék és PET palackok is érkeztek Románia irányából – tudatta a szon.hu.

Szennyezés került egy bányameddőből a Lápos folyóba - s onnan a Szamosba

Szennyezés került egy bányameddőből a Lápos folyóba - s onnan a Szamosba

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltsége elmondta: 17-én, szerdán szerdai jelentős csapadék hullott, amely megárasztotta a patakokat és a folyókat, ezek pedig elárasztották az egyik állami bányavállalat bezárt tárnáit - a bányavíz kiömlését okozva, mely először a Lápos folyóba került, majd a Szamosba. A román vízügy zsilipeket és csatornákat zár le, mobil laboratóriumot működtetnek az érintett határszelvényben.

A hazai katasztrófavédelem a helyszínen méréseket és akkreditált laborvizsgálatokat végez. Mint tudatták, megtették a szükséges intézkedéseket a szennyezés elhárítására. A védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését rendelték el – írta meg a szon.hu.

A szennyezés cianidot nem rejt, s a reggel 4 és 6 órai mérés alkalmával a szennyezés jelentősen csökkent a mintavételi eredmények alapján – vagyis jelenleg határértékhez közel van, illetve az alatt.

A vízügy zsilipeket és csatornákat zár le, folyamatosan követik a csóva útját és elemzik a vízmintaeredményeket – ezzel gondoskodva arról, hogy a mederben tartsák a szennyeződést, s az a lehető legkisebb mértékben juthasson be élő szervezetbe.

A vizet használókat természetesen értesítették a szennyezésről a vízügyi igazgatóságok azokon a területeken, amelyek hozzájuk tartoznak. A folyó teljes szakaszán fokozottan és állandóan  figyelőszolgálatot működtetnek – adta hírül a szon.hu.

B.A.