Szabolcsban bátran állnak tovább a szakképzettek a munkaerőpiacon

Nyíregyháza térségében a mobilabbnak mondható és szakképzettséggel rendelkező dolgozók váltanak bátrabban nagyobb fizetésért.

Napjainkban nem árt, ha bátran váltanak az emberek munkahelyet. Szabolcs megyében és Nyíregyházán 2019 nyarán jellemző az álláspiacon a jövés-menés, ám a szakemberek őszre várnak igazán mozgást – írta meg a szon.hu.

Nyíregyházán a Lego-gyárba például a karácsonyi előkészületek miatt több száz új dolgozó szokott érkezni – mondta el Tóth Csaba HR-igazgató. A megyére egyébként is jellemző, hogy aki szakképzettebb, az bátrabban vált munkát.

A piacon vezetőnek számító munkaerő-toborzók egybehangzóan állítják, hogy az országban többezer mérnöknek, informatikusnak van hely, de a mestereket is keresik, különös tekintettel a festőkre, villanyszerelőre, asztalosokra.

legogyar-1

 
A fémipar, autóipar, élelmiszergyártás, orvosi-egészségügyi termékgyártás, feldolgozóipar és informatika területén gyakori a dolgozók vándorlása – adta hírül a szon.hu.

Jellemző, hogy a fiatalok mennek tovább, Budapestre vagy külföldre, különösen, akiket sem a család, sem a már megteremtett anyagi javak nem kötnek Nyíregyházához vagy a megyéhez. Helyi szinten azonban nagy a küzdelem a jó szakemberekért.

Baráth Zsolt, a HSA Kft. nyíregyházi irodavezetője elmondta: a versenyszférában cserélnek a legtöbben munkahelyet – nincs minden szakmában értelme sűrűn váltani, csak ahol a fizetéseket és juttatásokat illetően is számíthatnak magasabb összegre a munkavállalók – adta hírül a szon.hu.

Szabolcs megyében is bővül a gazdaság, vannak üres állások, aki akar, elmehet dolgozni - ugyanakkor azzal is sokan tisztában vannak, hogy a béreket nem lehet egyik napról a másikra magasabbra emelni és a keleti-nyugati országrész között nagy a különbség.

Nyíregyházán a Lego-gyárban viszont mindig vannak szabad helyek, a következő hetekben is több száz dolgozót vesznek fel. Akik átlagosan fél évet eltöltenek ott, sokszor maradnak, mert megtetszik nekik a hely – mondta Tóth Csaba HR-igazgató a szon.hu-nak.

B.A.