Szabolcsi mezőgazdaság - A fajok többsége nem fejlődött olyan jól, mint az elmúlt években

A hűvös idő miatt szinte minden faj fejlettsége alacsonyabbnak tekinthető Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mint az elmúlt esztendőkben.

Lemaradásban van a vetegáció – mivel április közepére sem igazán érkezett meg a meleg idő Kelet-Magyarországra, s hűvösebb volt a megszokottnál, csaknem minden faj fejlettsége elmaradt a sok évre visszamenő átlagtól – számolt be a szon.hu.
 
Mindezt a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési Kutatás-Fejlesztési Szolgáltató Központja közölte.
 
Bár április közepe táján 10 fok körüli volt az átlaghőmérséklet, a sarkvidéki eredetű légtömegek gondoskodtak róla, hogy 2-3 fokkal még mindig alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál.
 
Bizakodnak a gazdák a hűvös idő ellenére
Bizakodnak a gazdák a hűvös idő ellenére 
 
Ez a talajra nézve azt jelenti, hogy a felsízni, 5 centiméter mély réteg napi középhőmérséklete csupán április 26-a táján haladta meg az optimálisnak számító 10 fokot. Ez a hőmérséklet szükséges a hőt igénylő szántóföldi kultúrák, így a kukorica vetéséhez is – írta meg a szon.hu.
 
A talaj hőmérséklete a napraforgómagok csírázásához jónak számít, az őszi kalászos növények jól bokrosodnak majd, szárba szökken a repce is - ezeknek az enyhülő idő kedvezett.
 
Azon fajok fejlettsége azonban, akik nem kis hőigényűek, sajnos 7-10 nappal marad el a sokéves átlagtól – tudatta a szon.hu.
 
Szerencsére a munkákat lehetett végezni, mert kevés alkalommal esett az eső. A talajt kellően feltöltötte nedvességgel, a szabadföldi vízkapacitás 60-80 százalékát teszi ki a nedvességtartalom, ami a talajmunkákra nézve kedvező – írta a szon.hu.
 
B.A.