Kevés almára lehet számítani idén Szabolcsban

Ebben az évben nem sok almára készülhetünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A tavaszi fagyok mellett a jég sem segített, hogy jó legyen a termés.

Kevesebb alma lesz idén Szabolcsban. A termésnek nem tettek jót a tavaszi fagyok, s az sem, hogy jég zúdult rájuk – írta meg a szon.hu.
 
Az almatermés az unióban a tavalyihoz hasonló lesz, de ez is kevesebb – 10 százalékkal – mint at átlag, több évre visszamenőleg. Magyarországon 2019-ben 400 ezer tonna termett, idén ennél 50-100 ezer tonnával lehet kevesebb a hozam – tudatta dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.
 
Hozzátette: az országos almatermés 2020-ban nagyjából egyharmada számít étkezési minőségnek, a többi gyümölcsöt léüzemeknek lehet eladni.
 
Kevés alma terem az idén Szabolcs megyében
 
Kevés alma terem az idén Szabolcs megyében
 
A nyári alma szüretelése július második felében kezdődött el, árát pedig nagymértékben befolyásolta, hogy – nem úgy, mint eddig – már júliusban elfogyott a tavalyi készlet – adta hírül a szon.hu.
 
Mindez a gyenge terméssel együtt azt eredményezi, hogy az árak megkétszereződnek. Várhatóan nettó 200-300 forint között lesznek a termelői árak, a fogyasztók 600-700 forint körüli áron juthatnak a nyári almához.
 
A Gala almát augusztusban szüretelték, ennek ára nettó 130–160 forint/kilogramm közötti. Érdemes tudni azt is, hogy a régebbi, kevésbé színes Gala-almák 130–140 forintba kerülnek, a klónokat pedig 150–160 forintért lehet hazavinni – tudatta a szon.hu.
 
Ezek az árak fölötte vannak a szokásosnak, az alma ára átlagosan 500 forint/klió körüli a piacokon – tette hozzá a lap. A a Golden és a Red Delicious almákat még szeptember végén leszüretelik. A léalma ára egyébként 40 forint per kilogramm körül alakul – írta a szon.hu.
 
B.A.