Pont kerülhet a talajszennyezési ügy végére Mátészalkán

Csaknem 50 esztendeje húzódik az úgy, melynek végére most pontot tehetnek a Szabolcs megyei Mátészalka vízbázisát megvédve.

Megvédik Mátészalka vízbázisát – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen közel 50 éve húzódik egy ügy: a rendszerváltás előtt kezdődött – írta meg a szon.hu.

Mint arról dr. Hanusi Péter polgármester közösségi oldalán beszámolt, az egykori Magyar Optikai Művek akkoriban a gyártásnál keletkezett hulladéktól úgy szabadult meg, hogy a környezeti ártalmakkal nem foglalkozott. A telephelyen elásták azt, pedig a hulladékok között káros anyagot tartalmazó tartályok és rossz optikai lencsék is voltak. Idővel kiderült, hogy Mátészalkán hasonló volt a helyzet, de korábban csak annyit lehetett tudni, hogy az egykori gyár területén lett beszennyezve a talaj.

A talajszennyezés hosszútávon érezteti hatását

A talajszennyezés hosszútávon érezteti hatását

A talajszennyezés azonban a terület közelében levő ingatlanokra nézve is éreztette hatását – ezt a közelmúltban hatósági vizsgálat derítette ki -, a hulladékokból szivárgó anyagok elérték a lakóházakat is. A károkozókat nem vonták felelősségre.

Az önkormányzat már jó ideje keres módot a terület kármentesítésére, de ez anyagi és jogi lehetőségeit is meghaladja – írta a polgármester Facebook-oldalán.

Hozzátette: egyetlen fennálló lehetőségként a kormány figyelmét hívták fel a problémára, ahol azonban segítséget kaptak. Anyagi támogatást juttattak az Agrárminisztériumnak abból a célból, hogy egy szakcég innovatív kutatás-fejlesztés keretében megtervezze a kérdéses terület adottságait és szennyeződését tekintve leghatékonyabb kármentesítési technológiát, mely megfelelő lesz a mátészalkai vízbázis megvédésére is. A megbízott kutatás-fejlesztést végző cég hozzákezdett a feladat végrehajtásához – tudatta a polgármester.

A megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályának tájékoztatása szerint a szennyezés 33 ipari és 63 lakossági ingatlanra volt hatással, a talajvíz csaknem 22, míg a talaj 17 hektáron lehet szennyezett. Halogénezett alifás szénhidrogén szennyeződés található a telephelyen és környékén, melyeknek a forrását nem tudni, de a szennyező anyagok alapján egyértelműnek tűnik, hogy összefüggésben áll a néhai Magyar Optikai Művek tevékenységével – írta meg a szon.hu.

Mint azt a lap megírta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és az Agrárminisztérium igyekszik mindent megtenni, hogy a megfelelő technológia segítségével mielőbb megkezdődjön a kármentesítés. Műszaki beavatkozási tervet készítenek majd, ami a kármentesítési technológiát is tartalmazza, illetve annak módszertanát, időtartamát és várható költségeit.

B.A.