Ultrahang 4D Nyíregyháza

 

Ultrahang 4D vizsgálat Nyíregyházán

Dr. Pap Károly, szülész nőgyógyász szakorvos,
a Jósa András kórház Szülészet nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa

Szakterületek:

- kóros terhességek
- terhestanácsadás
- nőgyógyászati oncológiai (rákos)betegségek és rákot megelőző állapot
- klimax, osteoporotikus betegség megelőzése és kezelése

Kapcsolat:

Cím: 4400 Nyíregyháza, Csaló - köz 6/a
Telefon: +36-42/443-024

 

Időpont kérés:www.ultrahang4d.hu

 

Mi az ultrahang?
Az ember által hallható hangnál sokkal magasabb frekvenciájú a diagnosztikában használt ultrahang. A hanghullámok tulajdonsága, hogy kibocsátva közegekbe ütköznek , ott lelassulnak, elnyelődnek, illetve visszaverődnek. Az ultrahang gép által az emberi testbe küldött ultrahang nagy része is visszaverődik a szervek, szövetek felületéről, egyben információt hordozva a visszaverődés helyéről, amelyet a gép feldolgoz, majd megjelenít a monitoron kép formájában, kirajzolva vizsgált szerv, vagy testrész valós anatómiai képét, illetve a magzatot. Összegezve, az ultrahang gép ártalmatlan hanghullámokat bocsát ki, amelyek visszaverődnek információt adva a vizsgált szövetekről. A vizsgálat az orvostudomány mai állása szerint ártalmatlan, mind a betegre, mind a kismamára illetve magzatra nézve, hiszen nincs sugárzás sem káros anyag lerakódás.

Mi a különbség a 2-3-4 dimenzió között?
A két dimenziós ultrahangnál egyszerre csak egy síkmetszet látható, míg a három dimenziónál egyszerre több síkot képez le gyors egymásutánban. A két dimenziós képet három dimenzióvá rakja össze a gép, majd kijelöli a felületet, árnyékot ad hozzá, végül a képernyőn megjeleníti az így képződött három dimenziós képet, amit akár forgathatunk különböző irányokba is .
Négy dimenziós ultrahangnál a 4. dimenzió az idő. Lényegében ilyenkor gyors egymás utáni három dimenziós képeket látunk mozgó filmként.

Mi is a „ babamozi” ?
A 4. dimenziónak a látványelemen túl pszichológiai jelentősége is van, hiszen a kisbaba látványa érzelmileg erősíti a kötődést az anya és gyermek kapcsolatban, és ez ugyanúgy vonatkozik az apukákra is. Fantasztikus élmény, mikor már a születés előtt láthatjuk a gyermekünket a méhen belül mozgolódni, fintorogni , vagy éppen aludni. Látni az arcocskáját, ahogy ásít, grimaszol, vagy mosolyog, kalimpál a kezeivel, rugdos a lábacskáival. Jól felismerhetőek lehetnek a szülőkkel kapcsolatos hasonlóságok. Ilyenkor tudatosul maximálisan, az anyukában, hogy tulajdonképpen kit is hord a szíve alatt , kit simogat, kihez beszélget. Az apukák helytelenül háttérbe szorulnak a várandóság ideje alatt. A babamozi tapasztalataink szerint számukra a legértékesebb. Hiszen ő nem éli meg a baba mocorgását, nem érzi amikor csuklik vagy éppen fészkelődik. Ebben segít nekik a babamozi élménye, hiszen a férfiak általában reális vizuális felfogásúak a 4 dimenziós ultrahangnak köszönhetően kézzelfogható lesz számukra is gyermekük létezése, valósága .


Mikor érdemes a vizsgálatot elvégezni?
Tapasztalatok szerint a kismamák legnagyobb százaléka 2x vesz részt babamozin. A várandósság 13.-18. hetében még egyben látszik a baba, a képben az egész testének részletei megfigyelhetőek. A következő alaklommal már az alakuló arcára kíváncsiak ami a legideálisabb 25.-32. héten . Amennyiben ön egy alkalommal szeretné gyermekét méhen belül szemrevételezni úgy a 25.-32. hét közötti időszakot javaslom.


A vizsgálat menete
4D ultrahangos vizsgálatokon a kismama által választott csomag szerint kb. 30-60 percig tartózkodik a rendelőben. Ez az idő hosszabbodhat attól függően, hogy mennyire mutatja magát a baba vizsgálat alatt, melynek végén, véglegesítjük a kért DVD felvételeket és kinyomtatjuk a kiválasztott színes képet, szintén a megrendelt csomag szerint.

A vizsgálat két részből áll, melynek első felében két dimenzión megvizsgáljuk a magzatot pont úgy, mint szűrővizsgálatok alkalmával. Lemérjük a testarányait, átnézzük a belső szerveit és mellékrészeit meghatározzuk a súlyát. A vizsgálat második felében 4. dimenzión keresztül mutatjuk meg térben a babát.
Vizsgálatok interaktív . A vizsgálatot olyan szonográfus szakasszisztens végzi, aki diplomás szülésznői képesítéssel is rendelkezik. Tehát, bármilyen kérdés, ami a várandósággal illetve szüléssel kapcsolatos magas szinten megválaszolásra kerül.
A vizsgálat képei nagyban függnek attól, hogy a babának éppen milyen hangulata van, mennyire élénk, mozgékony, mennyire mutatja meg magát, hátat fordít-e a vizsgálófejnek vagy sem.


A városban egyedülállóan minden csomag esetén díjmentesen következő időpontot biztosítunk , ha a mozi a baba fekvése miatt nem élvezhető, nem tudjuk látótérbe hozni az arcát!